نفت / شناسه خبر: 178184 / تاریخ انتشار : 1403/2/20 02:05
|
سید حمید حسینی عضو اتاق بازرگانی ایران

در مسیر رشد صنعت پتروشیمی با چالش مواجه هستیم

احسان انصاری | »| مهم ترین چالش های امروز صنعت پتروشیمی کشور چیست و چه چشم اندازی پیش روی این صنعت قرار دارد؟مهم ترین تحولات صنعت پتروشیمی در سال های اخیر چه بوده است؟

نفت امروز /احسان انصاری | »| مهم ترین چالش های امروز صنعت پتروشیمی کشور چیست و چه چشم اندازی پیش روی این صنعت قرار دارد؟مهم ترین تحولات صنعت پتروشیمی در سال های اخیر چه بوده است؟«رویداد پارس» برای پاسخ به این سوالات با سید  حمید حسینی عضو اتاق بازرگانی ایران و از بنیانگذاران اتحادیه صادرکنندگان فراورده‌های نفتی و پتروشیمی گفت وگو کرده که در ادامه می خوانید.

حمید حسینی در این زمینه معتقد است:مهم ترین دستآورد صنعت پتروشیمی کشور در سال های اخیر ظرفیت سازی در حدود95 میلیون تن است. این اتفاق در شرایطی رخ داده که کشور در وضعیت تحریم قرار داشته و به واسطه تحریم ها مشکلات و چالش های متعددی پیش روی صنعت پتروشیمی قرار داشته است.در چنین شرایطی ظرفیت سازی صورت گرفته تا روند توسعه این صنعت متوقف نشود.اتفاق مهم دیگری که در این زمینه رخ داده این است که ما در سال های اخیر موفق شده ایم عمده تولیدات خود را در صنعت پتروشیمی صادر کنیم.ما در حدود32 میلیون تن تولید داریم که از این میزان در حدود22 تا23 میلیون تن را علی رغم همه تحریم ها و مشکلاتی که وجود دارد صادر می کنیم.

 وی ادامه داد: نکته مهم دیگری که در این زمینه وجود دارد افزایش میزان ارزآوری و شوق و امیدی است که در بین تولیدکنندگان صنعت پتروشیمی ایجاد شده است.در شرایط کنونی ما در این صنعت مزیت داریم و موفق شده ایم  سهم دو نیم درصدی جهانی در این صنعت داشته باشیم.واقعیت این است که مهم ترین چالشی که پیش روی صنعت پتروشیمی وجود دارد تحریم است و این موضوع اجازه نداده زنجیره ارزش در این صنعت عمق پیدا کند و تکمیل شود.ما زنجیره اول و دوم را در مسیر توسعه قرار داده ایم اما زنجیره سوم که تولید کننده محصولاتی است که می تواند برای صنایع مفید باشد و صنایع جدیدی را راه اندازی کند به دلیل دسترسی نداشتن به دانش فنی و مشکلات ناشی از تحریم محقق نشده است.

یکی ازبنیانگذاران اتحادیه صادرکنندگان فرآورده های نفتی تصریح کرد:چالش دیگری که در صنعت پتروشیمی به صورت خودساخته ایجاد شده خصوصی سازی در این صنعت بوده است. ما بددون برنامه ریزی و آینده نگری،این صنعت را که می بایست به صورت زنجیره ای باشد به بخش خصوصی کوچک  واگذار کرده ایم و به جای اینکه بتوانیم خدمات بهتری ارائه بدهیم هزینه پتروشیمی را برای واحدهای پتروشیمی افزایش داده ایم.از سوی دیگر هنوز نتوانسته ایم خوراک بین واحدها را تنظیم کنیم.اتفاق خوبی که در این زمینه رخ داده این است که هلدینگ خلیج فارس را نگه داشتیم تا بتوانیم 20 درصد سهم دولت را به صورت صحیح مدیریت کنیم.بدون تردید واگذاری هایی که به واحدهای کوچک تعلق گرفت به صنعت پتروشیمی ضربه زد.

عضو اتاق بازرگانی ایران خاطرنشان کرد:در شرایط کنونی هیچ کدام از شرکت های صنعت پتروشیمی کشور حتی هلدینگ خلیج فارس در بین50 شرکت اول جهان قرار ندارد.این در حالی است که شرکت «سابک» عربستان پنجمین شرکت پتروشیمی جهان به شمار می رود. در منطقه خاورمیانه پس از عربستان کشور ما بیشترین ظرفیت را در صنعت پتروشیمی در اختیار دارد. عربستان در حدود160 میلیون تن ظرفیت تولید پتروشیمی در سال دارد و ایران95 میلیون تن ظرفیت دارد.از این میزان در حدود34 میلیون محصول نهایی است که دارای عمق نیز نیست.در شرایط کنونی در حدود65 میلیون تن تولید می کنیم اما به دلیل عدم تأمین خوراک نمی توانیم از همه این ظرفیت استفاده کنیم.

 حسینی ادامه داد:صنعت پتروشیمی کشور از دهه 70 شمسی در اولویت قرار گرفت و دراین زمینه سرمایه گذاری شد. با این وجود در مسیر این صنعت چالش های به وجود آمد که تا حدودی روند رشد این صنعت را کند کرد. یکی از این چالش ها خصوصی سازی بود. چالش دیگر تحریم ها بود که امکان دسترسی به دانش فنی و قطعات و تجهیزات را برای ما با چالش مواجه کرد.از سوی دیگر دسترسی به بازارها محدود شد. در شرایط کنونی70 درصد صادرات ما به چین،12 درصد به هند،5 درصد به امارات متحده عربی،5 درصد به ترکیه و مابقی بقیه کشورهای جهان است. در شرایط کنونی کمبود خوراک یکی از چالش های جدی صنعت پتروشیمی است. از سوی دیگر مهاجرت نیروی انسانی نیز این صنعت را تحت تأثیر قرار داده است./ روزنامه رویداد پارس

کلیدواژه

پتروشیمی

اتاق بازرگانی

احسان انصاری

ارسال نظرات

captcha
آخبرین اخبار
پربیننده ترین ها