به گزارش نفت امروز، یکی از برنامههایی که «علیاکبر محرابیان» بهعنوان وزیر نیروی دولت سیزدهم مطرح کرد تلاش برای احداث ۱۰ هزار مگاوات نیروگاه انرژیهای تجدیدپذیر در طی چهار سال آینده است.
بر اساس قانون پنجساله برنامه ششم توسعه (۱۴۰۰- ۱۳۹۶) دولت میبایست سهم نیروگاههای تجدیدپذیر و پاک را تا پایان اجرای برنامه، حداقل به پنج درصد برساند، علاوهبرآن ماده ۵۰ قانون برنامه ششم، دولت را مکلف کرده که سهم نیروگاههای تجدیدپذیر و پاک را با اولویت سرمایهگذاری بخش غیردولتی (داخلی و خارجی) با حداکثر استفاده از ظرفیت داخلی تا پایان اجرای قانون برنامه به حداقل پنج درصد ظرفیت برق کل کشور برساند.
بر اساس تصویبنامه هیئت وزیران در سال ۹۵ و با استناد به اصل ۱۳۸ قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران مقرر شده وزارتخانهها، مؤسسهها و شرکتهای دولتی و نهادهای عمومی غیردولتی، بانکها، شهرداریها، بر اساس فهرستی که وزارت نیرو تعیین و منتشر کرده، باید طی دو سال دستکم ۲۰ درصد از برق مصرفی ساختمانهای خود را از انرژیهای تجدیدپذیر تأمین کنند.
تجدیدپذیرها موردتوجه دولت سیزدهم
با وجود این الزام قانونی آنگونه که بایدوشاید استفاده از انرژیهای تجدیدپذیر در دولت قبل جدی گرفته نشد و با عدم ساخت نیروگاه و عدم افزایش ظرفیت تولید برق باعث افزایش خاموشیها در کشور بود، اما با روی کار آمدن دولت سیزدهم و انتخاب «علیاکبر محرابیان» بهعنوان وزیر نیرو توجه به این منبع مهم تولید انرژی موردتوجه جدی قرار گرفت.
پیشتر «علیاکبر محرابیان» توجه به توسعه انرژیهای تجدیدپذیر بهخصوص توسعه نیروگاههای خورشیدی و بادی را از رئوس برنامههای وزارت نیرو در دولت سیزدهم عنوان کرده بود و با تشکر از بیانات ارزشمند رهبر معظم انقلاب در حمایت از توسعه انرژیهای پاک، اعلام کرده بود که با آغاز به کار دولت سیزدهم، وزارت نیرو احداث ۱۰ هزار مگاوات نیروگاههای تجدیدپذیر را در مدت چهار سال در برنامه دارد.
این موضوع مهم در دستور کار سازمان انرژیهای تجدیدپذیر و بهرهوری انرژی برق (ساتبا) قرار گرفت.
احداث چهار هزار مگاوات نیروگاه تجدیدپذیر
اکنون و در تازهترین اعلام از سوی وزارت نیرو، مناقصه عمومی سرمایهگذاری برای احداث ۴ هزار مگاوات نیروگاه خورشیدی با دعوت از ۸۵ شرکت سرمایهگذار برگزار شد.
در همین رابطه "احمدرضا توکلی" مدیرکل دفتر امور حقوقی و قراردادهای ساتبا اعلام کرد: طی فراخوان اعلام شده در تاریخ ۴ اردیبهشت سال جاری، از ۱۰۶ شرکت سرمایهگذار، ۸۵ شرکت امتیاز لازم برای حضور در مناقصه را کسب کردند و دراینخصوص تفاهمنامههای همکاری بین استانداریها و ساتبا در زمینه توسعه نیروگاههای تجدیدپذیر و پاک بهمنظور تعیین ساختگاههای مورد مناقصه انجام شد تا فهرست کوتاهی منطبق با نیاز منطقه، استان و بدون مشکل از لحاظ واگذاری زمین و صدور مجوز محیطزیست ارائه شود.
وی افزود: تعداد ۱۵۲ ساختگاه در ۳۰ استان کشور مشخص و در قالب ۹۵ سبد برای ساخت نیروگاه به سرمایهگذاران معرفی شده که ظرفیت ساختگاههای شناسایی شده در این مناقصه حداقل ۱۰ و حداکثر ۲۵۰ مگاوات است.
مدیرکل دفتر امور حقوقی و قراردادهای ساتبا ادامه داد: این سازمان جلساتی را نیز با حضور نمایندگان شرکت توانیر، مدیران عامل و مدیران حوزههای مربوطه در شرکتهای برق منطقهای و توزیع برق استانی بهمنظور دریافت مجوز اتصال به شبکه تشکیل و به تأیید نهایی رساند.
توکلی خاطرنشان کرد: در این مناقصه قراردادهای خرید برق ۲۰ساله بوده و بازگشت سرمایه برای احداث نیروگاههای تجدیدپذیر ۶ سال است که با موافقت سرمایهگذار و ارائه ضمانتنامه لازم توسط آنها از ۶ سال به ۴ سال کاهش مییابد و این فرصت مناسبی برای سرمایهگذاران جهت احداث نیروگاههای خورشیدی است.