به گزراش نفت امروز به نقل از ایسنا، یوسف عرفانینسب روز گذشته، چهارشنبه ۲۶ خردادماه در نشست خبری با موضوع کم آبی تابستان ۱۴۰۰ و مدیریت مصرف بهینه آب با اشاره به اینکه ۹۰ درصد جمعیت روستایی استان مرکزی تحت پوشش خدمات شرکت آبفای مرکزی هستند، اظهار کرد: شاخص بهرهمندی روستاییان استان از آب آشامیدنی سالم و بهداشتی به ۸۵.۴ درصد رسیده و در مقایسه با شاخص و نرم کشوری که ۸۰ درصد است، وضعیت مناسبی داریم.
وی جمعیت روستایی استان را ۲۳ درصد و شهری را ۷۷ درصد از مجموع حدود یک میلیون و ۴۰۰ هزار نفر جمعیت استان بیان کرد و گفت: آمار مشترکین خانگی استان مرکزی ۲۸۷ هزار و ۴۰۹ اشتراک و غیرخانگی شهری ۳۹ هزار، مشترکین خانگی روستایی ۱۱۹ هزار و غیرخانگی نیز ۳۸ هزار مشترک است.
وی به شاخص مناسب استان مرکزی در حوزه فاضلاب شهری نیز اشاره کرد و گفت: ۷۰ درصد جمعیت شهری استان مرکزی تحت پوشش شرکت آب و فاضلاب قرار دارد و تاسیساتی که در استان احداث شده ظرفیت تحت پوشش قرار دادن ۷۶ درصد جمعیت شهری را دارد که امیدواریم بتوانیم تا پایان سال به این ظرفیت دست یابیم و با بهبود شرایط مالی بتوانیم آمار روستاهای تحت پوشش شبکه فاضلاب در استان را از دو روستا افزایش داده و توسعه دهیم.
مدیرعامل آبفای مرکزی در ادامه با اشاره به تاسیسات موجود در استان گفت: ۵۴۷ چاه در روستا و ۱۷۴ چاه در شهرها آب مورد نیاز مردم استان را تامین میکنند و ۱۴۵ دهنه چشمه روستایی، یک دهنه روستایی، ۲۵ قنات روستایی و دو قنات شهری نیز به تامین آب کمک میکنند. شبکه توزیع استان سه هزار و ۷۲۸ کیلومتر روستایی و شهری سه هزار و ۴۵۴ کیلومتر است که نگهداری و حفاظت از این تاسیسات کار دشواری است و خطوط انتقال نیز دو هزار و ۳۰۰ کیلومتر در حوزه روستایی و در حوزه شهری نیز ۶۷۷ کیلومتر است.
وی ادامه داد: مخازن نیز در حوزه تامین آب تاثیرگذار هستند و یکی از نگرانیها امسال در تامین آب به ویژه در حوزه روستایی نبود مخازن ذخیره به حد کافی است. هم اکنون ۷۳۹ باب مخزن در روستاها و ۹۲ باب در حوزه شهری در مدار قرار دارد که حداکثر ظرفیت ذخیره سازی در مخازن ۴۷ هزار متر مکعب است که به نسبت جمعیت روستایی و شهری، کمبود مخزن در مدار وجود دارد.
او به فعالیت ۳۳ سیستم آب شیرینکن در حوزه شهری و روستایی استان اشاره کرد و افزود: به دلیل کاهش کیفیت آب در برخی نقاط استان ناگزیر به استقرار سیستم آب شیرین کن هستیم تا کار تصفیه آب را انجام دهیم و آب آشامیدنی سالم و بهداشتی در اختیار مردم قرار گیرد.
عرفانی نسب در ادامه گفت: در سال ۹۹ حدود ۱۱ هزار کیلومتر اصلاح خط انتقال صورت گرفته و توسعه خطوط انتقال در شهری و روستایی به میزان ۴۶ کیلومتر افزایش پیدا کرد. فرسودگی شبکههای انتقال آب شهری و روستایی یکی از دغدغههای شرکت آبفای مرکزی است که در سال گذشته حدود ۹۳ کیلومتر از شبکه اصلاح شد و ۷۳ کیلومتر دیگر توسعه شبکه صورت گرفت. اصلاح ۴۷۰۰ هزار انشعاب فرسوده نیز بخشی از عملکرد سال گذشته بود که با اجرای آن از هدررفت منابع آبی جلوگیری میشود.
وی به انجام مطالعات برای توسعه شبکه جمع آوری فاضلاب در استان اشاره کرد و افزود: مشارکت بخش خصوصی برای جمع آوری شبکه فاضلاب از طریق سرمایهگذاری برای شهرستان زرندیه از برنامههایی است که در دستور کار قرار دارد.
مدیر عامل شرکت آب و فاضلاب استان مرکزی در ادامه با اشاره به کاهش میزان بارندگی ها در سال آبی جاری گفت: در سال آبی جاری به دلیل کاهش بارندگی ها وضعیت مطلوب نیست و ۴۸ درصد نسبت به مشابه سال قبل کاهش بارندگی در استان ثبت شده است.
وی با اشاره به اینکه حدود ۷۰ درصد از منابع آبی تامین کننده استان مرکزی از محل آبهای زیرزمینی و ۳۰ درصد نیز از سدهای شهرهایی نظیر اراک و ساوه تامین میشود، اظهار کرد: باید وضعیت منابع آبی در سدهای استان مناسب و پایدار باشد تا بتوان آب مورد نیاز را تامین کرد و امسال با توجه به کاهش بارندگی در بخش روستایی بویژه در روستاهای کوهستانی استان نظیر بخش خرقان زرندیه، تفرش، دلیجان، شازند، تامین آب سخت خواهد بود.
وی با بیان اینکه هم اکنون ۲۵ روستای استان از طریق تانکر آبرسانی میشود، تصریح کرد: از این تعداد ۱۳ روستا صرفا به دلیل مشکل کیفی و ۱۲ روستا به دلیل کمبود آب با تانکر سیار آبرسانی می شوند و این احتمال وجود دارد که در ایام تابستان امسال ۱۲۵ روستای استان با بحران و کمبود آب مواجه شوند که پیش بینی لازم برای خدمات رسانی به این تعداد روستا صورت گرفته است.
او در ادامه گفت: علاوه بر کمبود منابع آبی، قطع برق نیز به نگرانیها افزوده شده است و بهدلیل کمبود اعتبارات، تهیه مولدهای برق ممکن نیست تا در مواقع بحرانی از ژنراتور استفاده کرد و با هر قطعی برق مخازن خالی شده و با وصل مجدد برق پروسه خدمت رسانی با وقفه از سر گرفته میشود.
وی به تشکیل ستاد پایش تنش آبی در شرکت آبفای مرکزی اشاره کرد و افزود: تاکنون ۲۴ جلسه برای پایش تنش آبی در استان تاکنون تشکیل شده و به صورت هفتگی مشکلات روستاهای مطرح و بررسی میشود.
عرفانی نسب در ادامه گفت: افزایش دمای هوا و بدنبال آن افزایش میزان مصرف موجب شده است که میزان حجم آب مصرفی در سه ماهه امسال نسبت به مدت مشابه سال قبل ۴.۶ درصد افزایش پیدا کند و در برخی شهرهای استان نظیر مامونیه تا ۱۳ درصد و تفرش و آشتیان که از شهرهای خنک استان به شمار میروند تا ۱۰ و ۱۲ درصد افزایش داشته است و این در حالی است که میزان بارندگی در سال آبی جاری کاهش چشمگیر دارد. برخی ساکنین شهرهای خنک استان، آب بیشتری مصرف میکنند که لازم است همکاری لازم را با تابآوری بالا نسبت به گرما داشته باشند.
وی افزود: در خردادماه سال گذشته میزان تولید آب در استان پنج هزار و ۱۰۰ لیتر در ثانیه بود و هم اکنون این میزان به پنج هزار و ۳۴۰ لیتر در ثانیه رسیده است تا بتوانیم با کمترین مشکل به مردم خدمات لازم را در تامین آب ارائه دهیم. افزایش مصرف آب در استان ارایه خدمات به مشترکان را سخت میکند و از مردم انتظار میرود با توجه به کاهش بارندگی و گرمی هوا الگوی مصرف آب را بیشتر از گذشته رعایت کنند.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان مرکزی گفت: متوسط نرخ فروش آب خانگی شهری در استان حدود ۴۵۰ تومان و در روستایی ۴۰۰ تومان است که در مقایسه با قیمت تمام شده که بطور میانگین ۱۱۰۰ تومان در شهری و روستایی است، پایین است. در واقع این میزان در نقاط شهری ۱۱۵۰ تومان و در روستایی ۲۵۰۰ تومان است قابل مقایسه نیست و اختلاف فاحش دارد.
وی بیان کرد: در سال گذشته حدود ۲۵ درصد مشترکان آب استان مرکزی بیش از الگوی مصرف، آب مصرف کردند و حدود ۵۰ درصد نیز الگوی مصرف را رعایت میکنند. ساخت باغ ویلا در روستاها رایج شده و با ساخت این واحدها اغلب افراد به دنبال ایجاد باغچه و فضای سبز در ابعاد مختلف هستند و چون تعطیلات در روستاها حضور دارند شیرهای آب را از روز شنبه تا پنجشنبه باز میگذارند تا فضای سبز باغ ویلا را آبیاری کنند یا استخرهای آب را پر کنند که این امر به شبکه آب شرب فشار وارد می شود.
عرفانی نسب در ادامه گفت: یکی از دلایل کمبود آب در روستاها افزایش بار جمعیتی در تعطیلات آخر هفته خصوصا در تابستان است که بعضا جمعیت ساکن روستاها تا چهار یا پنج برابر افزایش مییابد.
وی افزود: تاسیسات آبرسانی روستاها برای جمعیتی طراحی شده است که مرکز آمار اعلام می کند و شبکههای روستایی به استناد این آمار طراحی میشود اما افزایش جمعیت در تعطیلات تا حدود پنج برابر و مصرف بالای آب باعث ایجاد شوک به کل تاسیسات میشود و ناچار باید جیره بندی و آبرسانی سیار در دستور کار قرار گیرد.
وی افزود: مشکل کمبود آب در روستای قیز قلعه، از توابع شهرستان ساوه و کاظم آباد از توابع شهرستان خمین با انجام اقداماتی شامل احداث خطوط انتقال جدید و لایروبی قنوات، برطرف شده است و آبرسانی سیار به این روستاها دیگر انجام نمیشود.