نفت / شناسه خبر: 12625 / تاریخ انتشار : 1396/1/26 17:15
|
6 فاز متعارف پارس‎جنوبی افتتاح می‎شود

نمایش توانمندی شرکت‎های داخلی در پایتخت گاز ایران

حدود 18 میلیارد دلار اعتبار برای توسعه فازهای 17، 18، فاز 19 (معادل 2 فاز استاندارد) و فازهای 20 و 21 هزینه شده است؛

 

حدود 18 میلیارد دلار اعتبار برای توسعه فازهای 17، 18، فاز 19 (معادل 2 فاز استاندارد) و فازهای 20 و 21 هزینه شده است؛ فازهایی که توسعه آنها اگرچه به دلایلی از جمله تحریم، زمانبر شدن و بالتبع صرف هزینههای زیاد، گران تمام شدند اما به گفته مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران، این هزینه در ازای کسب تجربه شرکتهای داخلی ارزشمند است.

به گزارش شانا، در آستانه بهره برداری رسمی از فازهای جدید پارس جنوبی، علی کاردر، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران در پاسخ به این سئوال که عملکرد پیمانکاران این طرحهای توسعهای را چگونه ارزیابی میکنید، عنوان میکند: به طور طبیعی، زمان و هزینه اجرای پروژهها از سوی شرکتهای داخلی نسبت به شرکتهای بینالمللی بیشتر تمام میشود و حال تصور کنید که تحریمها هم به طور طبیعی به افزایش هزینه و زمانبر شدن انجام پروژه دامن زد. اما از طرف دیگر، اجرای این پروژهها تجارب بسیاری برای شرکتهای داخلی به همراه داشته است و امیدواریم با کسب این تجارب و افزایش تعامل شرکتهای ایرانی با شرکت های بین المللی که در دستور کار قرار دارد، در سالهای آتی شاهد بهینه شدن هزینه و زمان اجرای پروژه در عملکرد پیمانکاران توانمندمان باشیم.

بهرهمندی از منابع صندوق توسعه ملی

بر اساس اعلام مدیریت برنامهریزی تلفیقی شرکت ملی نفت ایران، فاز 17 و 18 در شهریور ماه سال 92 با 78.53 درصد پیشرفت به دولت یازدهم تحویل شده است؛ فاز 19 با 67.09 درصد پیشرفت و فازهای 20 و 21 نیز با 51.87 درصد پیشرفت به دولت یازدهم واگذار شدهاند.

کاردر با اشاره به اینکه پارسال بالغ بر سه میلیارد دلار از محل منابع صندوق توسعه ملی به طرح توسعه میدان گازی پارس جنوبی اختصاص یافته است، بر نقش محوری این صندوق در تامین منابع مالی میدانهای مشترک تاکید میکند.  

وی در حالی بر این نقش محوری تاکید دارد که معتقد است اتکای صرف به منابع صندوق توسعه ملی راهکار بلندمدت و قابل دفاعی نیست و این منابع تا هموار شدن مسیر جذب سرمایههای خارجی، به پیشبرد طرحهای توسعهای در میدانهای مشترک کمک میکند.

معاون وزیر نفت در توضیح بیشتر میگوید: بخشی از تامین منابع مالی برای توسعه پارس جنوبی در دولت دهم انجام شده بود، همچنین در دولت قبل به دستور مقام معظم رهبری، پنج میلیارد دلار به توسعه پنج فاز اختصاص یافت. از آنجا که دولت یازدهم هم به دنبال مجوزهایی برای تامین منابع مالی توسعه این میدان بود، مجلس شورای اسلامی در این زمینه به دولت کمک کرد و با تضمین وزارت نفت و شرکت ملی نفت ایران، پیمانکاران فعال در میدانهای مشترک از جمله پارس جنوبی توانستند از منابع صندوق توسعه ملی استفاده کنند و توانستیم منابعی به جز منابع داخلی شرکت را در اختیار توسعه پارس جنوبی قرار دهیم تا پیشرفت فازها سرعت بیشتری بگیرد.

وی با بیان اینکه شرکت ملی نفت ایران در تلاش است با استفاده از روشهای متنوع جذب سرمایه، تا حد ممکن از اتکا به منابع مالی داخلی بکاهد، یادآور شد: این شرکت با تنگناهای مالی بسیاری مواجه است و برای رسیدگی به طرحهای توسعهای در چنین شرایطی، باید هنر جذب سرمایهگذاری خارجی داشت و از روشهای خلاقانه استفاده کرد.

به گفته این مقام مسئول، از محل منابع حاصل از اوراق مشارکت شرکت ملی نفت ایران که اواخر سال 94 منتشر شد نیز برای احداث تاسیسات جانبی در طرح های پارس جنوبی استفاده شده است.

کاردر با یادآوری اینکه در طرح جامع یکپارچه پارس جنوبی که مصوبه شورای اقتصاد را به همراه دارد، مجموعه فعالیت های توسعه ای فازهای باقیمانده پارس جنوبی به جز فاز 11 دیده شده است، ابراز امیدواری کرد که تامین منابع مالی فازهای 13، 14 و 22 تا 24 نیز با مشکلی مواجه نشود.   

پارس جنوبی و پسابرجام

مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران به رفع تحریمها و آثار آن در پیشبرد امور توسعهای فازهای در آستانه بهرهبرداری اشاره کرد و گفت: تسهیل نقل و انتقال منابع مالی و امکانپذیر شدن گشایش اعتبار اسنادی نقش موثری در تکمیل فرایند توسعه داشت. همچنین رفع توقیف برخی کمپرسورها، ولوها و دیگر قطعات مورد استفاده در طرحها که بعضا در کشورهای اروپایی، امارات و ... مانده بودند، به پیشرفت امور کمک کرد.

بر اساس این گزارش، پس از نهایی شدن برجام، اولین هیئت خارجی که به ایران وارد شد آلمانیها بودند که با استمرار مذاکرات دو طرف، زیمنس متعهد شد نسبت به آزادسازی تجهیزات بلوکه شده ایران اقدام کند و به دنبال همین توافق ها، در ١٠ دستگاه کمپرسور شامل چهار دستگاه کمپرسور Off-Gas و ٦ دستگاه کمپرسور چرخه تبرید پروپان (Refrigerant Compressors) شرکت زیمنس دریافت و در طرح توسعه ای فاز ١٢ پارس جنوبی بکار گرفته شد.

٦ دستگاه کمپرسور ساخت شرکت زیمنس نیز در اسفند ٩٤ تحویل طرح توسعه ای فازهای ١٧ و ١٨ پارس جنوبی شد و مقادیر زیادی لوله، اتصالات و شیرآلات اینکونل سکوهای فاز ١٧ و ١٨ و ٢٠ و ٢١ پارس جنوبی و دمنده های هوای واحد گوگردسازی فاز ٢٠ و ٢١ که همه از تجهیزات ساخت شرکتهای معتبر اروپایی است، از دیگر کالاهایی بودند که طی ماههای ابتدایی امسال تحویل این ٢ فاز شدند. سفارشگذاری توربواکسپندرهای بازیافت اتان در طرحهای توسعه ای فازهای ١٩و ٢٠ و ٢١ پارس جنوبی نیز از دیگر اقداماتی بود که قاعدتا بدون برجام موضوعیت پیدا نمیکرد.  

انتقال فناوری لولههای CRA

کاردر گریزی هم به ضرورت انتقال فناوری زد و درباره مناقصه لولههای CRA مورد نیاز پارس جنوبی عنوان کرد: برنده مناقصه مشخص شده است و به زودی فعالیت های اجرایی پروژه آغاز میشود.

به گفته وی، لولههای CRA بخشی از گروه پنجم فهرست ١٠ گروه کالایی است که با اجرای کار، خط تولید این لولهها در داخل کشور راه اندازی میشود و 100 کیلومتر از این لولهها به طور کامل در ایران تولید خواهد شد.

لولههای مغزی CRA از پرمصرفترین و گرانترین تجهیزات مورد استفاده در صنعت نفت است و تولید این محصول، نیازمند بهرهمندی از فناوریهای روز است و جزو صنایع هایتک به شمار می رود. مناقصه تامین ٦٠٠ کیلومتر لوله مغزی CRA (لوله مقاوم در برابر خوردگی) شرکت نفت و گاز پارس چندی پیش برگزار و مقرر شد با مشارکت سازندگان داخلی و خارجی، زمینه انتقال فناوری این کالای پرمصرف نفتی به کشور فراهم می شود. لوله مغزی CRA، از جمله تجهیزات پرمصرفی است که در عمر بیش از صد ساله صنعت نفت ایران، همواره از طریق واردات تامین شده است و فناوری ساخت صد درصدی آن در جهان تنها در انحصار چند کشور است.

کاردر خاطرنشان کرد: به طور جدی در پی انتقال فناوری ساخت این لولهها به داخل کشور هستیم و امیدواریم در سالهای آینده به تولیدکننده CRA تبدیل شویم.

روند راهاندازی فازهای پارس جنوبی در دولت یازدهم که با افتتاح فاز ١٢ آغاز شد، با بهره‎‎برداری رسمی از فازهای ١٥ و ١٦ ادامه یافت و این مسیر رو به رشد با تکمیل فازهای ١٧ و ١٨، ١٩ و ٢٠ و ٢١ تا حدود زیادی تکمیل شده است

 
 

کلیدواژه

علی کاردر

مدیرعامل شرکت ملی نفت

عسلویه

منطقه عسلویه

ارسال نظرات

captcha
آخبرین اخبار
پربیننده ترین ها