در روزهای اخیر بیژن زنگنه وزیر نفت در احکامی برای مدیران صنعت نفت به مهمترین پروژههای این صنعت تا سال 1400 اشاره و بر اهمیت انجام آنها تأکید کرد.
نفت امروز / در روزهای اخیر بیژن زنگنه وزیر نفت در احکامی برای مدیران صنعت نفت به مهمترین پروژههای این صنعت تا سال 1400 اشاره و بر اهمیت انجام آنها تأکید کرد.
نگاهی به پروژههای ذکر شده مشخص میکند که بیشترین پروژههای اولویتدار وزارت نفت در صنعت گاز رخ خواهد داد و این توسعه که در ادامه به آن اشاره خواهد شد، علاوه بر برنامهریزی، منابع مالی و ... نیازمند منابع انرژی عظیمی است که خوشبختانه کشور ایران با بهرهمندی از مخزنی عظیمی چون پارس جنوبی هرگز دغدغهای از این بابت نخواهد داشت.
اولین مورد، افزایش ظرفیت تولید میعانات گازی تا روزانه یکمیلیون بشکه در افق 1400 با تمرکز بر میادین مشترک و تولید 683 هزار بشکه در پایان سال 1396 است. این موضوع یکی از موارد اصلی در برنامههای ذکر شده از سوی وزیر نفت است، ذکر این نکته ضروری است که سال گذشته مجتمع گاز پارس جنوبی بهطور متوسط روزانه بیش از 556 هزار بشکه میعانات گازی تولید کرده است و قطعاً با تکمیل فازهای جدید این میزان افزایش خواهد داشت، طوریکه با توسعه کامل از این مجتمع روزانه یکمیلیون بشکه میعانات گازی تولید خواهد شد. تولید روزانه یک میلیون بشکه میعانات گازی قیمتی بیش از یک میلیون بشکه نفت دارد و دارای ارزش بسیار بالایی است.
از سوی دیگر تأکید بر تولید میعانات گازی علاوه بر صادرات، برای فراهم کردن خوراک پالایشگاه ستاره خلیجفارس، مجتمع پالایشگاهی سیراف، پالایشگاه پارس شیراز و سایر تأسیسات پالایشگاهی و پتروشیمی در داخل کشور است و نشاندهنده نقش مهم تولیدات پارس جنوبی در بخشهای مختلف است.
در بند دیگری از این پروژهها بر تکمیل و راهاندازی فازهای 13، 14، 22، 23، 24 و تولید روزانه 620 میلیون متر مکعب گاز غنی در پایان سال جاری اشاره شده است که مطابق برنامهریزی وزارت نفت با توسعه کامل فازهای پارس جنوبی تولید گاز از این مجتمع به 700 میلیون متر مکعب گاز شیرین در روز میرسد.
پروژه مورد تأکید دیگر شروع صادرات گاز به عراق تا میزان 14 میلیون متر مکعب در روز در پایان سال 96 است که این مهم نیز از طریق خط ششم سراسری که از عسلویه آغاز شده و تا مرز امتداد مییابد، محقق خواهد شد.
تکمیل خط لوله هفتم سراسری و صادرات گاز به پاکستان نیز از دیگر اولویتهای کاری شرکت گاز در سالیان آینده خواهد بود که تأمین گاز مورد نیاز آن نیز از طریق گاز تولیدی در مجتمع گاز پارس جنوبی صورت خواهد گرفت.
از دیگر موارد تأکید شده گازرسانی به 900 هزار مشترک جدید روستایی و شهرهای کوچک و مرزی است که با توجه به عدم ایجاد پالایشگاه گازی در سایر نقاط کشور باز تنها منبع تأمین گاز و ایجاد رفاه برای این بخش از مردم ایران زمین همان مخزن نجیب پارس جنوبی است.
اما یکی از موارد استراتژیک در برنامههای عنوان شده پیادهسازی طرحهای ذخیرهسازی زیرزمینی گاز طبیعی با هدف کاهش مصرف سوختهای مایع در فصول سرد سال در محدود شبکه گاز و بالابردن پایداری شبکه با تأکید بر نقش بخش خصوصی است که در این زمینه نیز افزایش تولید گاز کشور و کاهش مصارف در طول فصل گرم میتواند، باعث امنیت و افزایش قدرت مانور شبکه در فصول سرد شود و آنچه مسلم است با توجه به میزان مصارف در حال حاضر نیازمند تولید گاز بیشتر هستیم.
تکمیل گازرسانی به استان سیستان و بلوچستان و نقاط صنعتی و نیروگاهی آن استان با توجه به محرومیت آن منطقه از کشور و ایجاد رفاه، امنیت، اشتغال با بردن گاز به این خطه از دیگر برنامههای شرکت گاز در سالهای آتی خواهد بود که در سال گذشته نیز شور و شعف ایجاد شده از گازرسانی به زاهدان در چشمان مردمان زحمتکش جنوب شرق ایران قابل مشاهده بود.
وزیر نفت در بخشی دیگر بر گازرسانی به صنایع مختلف در سطح کشور تأکید کرده است، به نحوی که مصرف سوخت مایع برای کلیه صنایعی که دسترسی به شبکه گاز دارند، 40 درصد نسبت به سال 95 کاهش یابد و این یعنی کاهش آلایندگی و افزایش ثروت ملی.
در مجموع همه موارد ذکر شده با هدف توسعه کشور به وسیله گاز در بخشهای مختلف عنوان شده است. از صنعت گرفته تا نیروگاه و روستا و شهر و ... اما توجه به این نکته ضروری است که همه این موارد وابسته به توسعه پارس جنوبی و تولید مناسب از پالایشگاههای گازی عسلویه است. در واقع هر آنچه که در صنعت گاز در سالیان اخیر رخ داده و در آینده رخ دهد مدیون گاز پارس جنوبی است و امروز این منطقه، کارکنان و حتی تأسیسات آن شایسته تقدیر و خدا قوت هستند.