به گزارش نفت امروز به نقل از دنیای اقتصاد، به نظر می رسد برای مشخص شدن سیاست های نفتی دولت رئیسی در عرصه بین الملل زود باشد، چراکه هنوز جانشین بیژن زنگنه تعیین نشده تا به تبیین و اجرای این سیاست ها بپردازد. با این حال، باید دید در بازار نفت چه چیزی انتظار ایران را می کشد. در حالی که اعضای اوپک و متحدانش برای افزایش عرضه توافق کرده اند و تا پایان سال جاری میلادی بیش از ۲ میلیون بشکه روزانه به تولید خود خواهند افزود و پس از آن هم ادامه خواهد داشت، تاخیر در بازگشت ایران به بازار جهانی که مشروط به احیای برجام است، بازپس گیری زمین های از دست رفته را دشوارتر می کند.
هرچند ایران پس از توافق برجام و لغو تحریم ها توانسته بود با وجود حضور همه جانبه رقبا در بازار جهانی، تولید و صادرات نفت خود را طی مدت کوتاهی افزایش دهد. تحلیلگران درباره اینکه تنش های اخیر در دریای عمان و همینطور تغییر دولت چقدر باعث کندشدن روند مذاکرات هسته ای و احیای سهم ایران از بازار خواهد شد، اتفاق نظر ندارند. برخی معتقدند این تنش ها باعث تیره تر شدن روابط با غرب خواهد شد و بازگشت نفت ایران را دشوار. از سوی دیگر بعضی از تحلیلگران بر این باورند سوای این تحولات، ایران و قدرت های جهانی در سپتامبر (شهریور و مهر) به توافق جدیدی می رسند که می تواند تولید نفت ایران را تا پایان ۲۰۲۱، یک میلیون بشکه در روز افزایش دهد.
هلنیک شیپینگ نیوز در گزارشی به تغییر دولت در ایران و آنچه در بازار نفت در حال تحول است پرداخته و معتقد است ایران اگر می خواهد سهم از دست رفته خود را پس بگیرد، باید سریع تر به یک توافق برسد چراکه تاخیر بیشتر منجر به دشوارتر شدن روند احیای سهم بازار خواهد شد.
بر اساس این گزارش، بیش از ۶ هفته از زمان تعلیق مذاکرات برجامی گذشته و تاخیر بیشتر در رفع تحریم ها، تهران را با بازار نفتی که به طور فزاینده رقابتی خواهد بود، رو به رو می کند زیرا اوپک، روسیه و بسیاری از متحدان دیگر این ائتلاف هر ماه ۴۰۰ هزار بشکه روزانه به تولید خود خواهند افزود.
اگر ایران بتواند به یک توافق با آمریکا برای کاهش یا برداشته شدن محدودیت های فروش نفتش برسد، ممکن است با چانه زنی با خریداران پیشین و ارائه تخفیف قیمتی به مشتریان جدید بتواند به سهم بازار پیش از تحریم ها برگردد.
در این مورد فریدون برکشلی، کارشناس انرژی به هلنیک شیپینگ نیوز گفت: «مصرف کنندگان کاملا حق دارند وقتی عرضه ایران در دسترس نیست، به دنبال نفت جایگزین بروند. تولیدکنندگان و اعضای اوپک و غیراوپک حق دارند خلا موجود در بازار را پر کنند.» او ادامه می دهد: «من معتقد هستم که دوره بازاریابی نفتی آسان برای ایران تمام شده است.»
ایران بیشتر گریدهای سنگین و نسبتا ترش نفت تولید می کند که با گریدهای نفتی عربستان، عراق، روسیه، امارات، عمان، کویت، ونزوئلا و برخی دیگر کشورها رقابت دارد.
تحت توافق اوپک پلاس، ایران از کاهش تولید معاف است چراکه تحریم به اندازه کافی صادرات کشور را پایین آورده است.
به گزارش اس اندپی گلوبال پلتس، از آوریل تولید نفت ایران حدود ۵۰ هزار بشکه در روز افزایش پیدا کرده است که متوسط به حساب می آید؛ این در حالی است که در همین مدت، دیگر تولیدکنندگان اوپک پلاس در مجموع تولیدشان را حدود یک میلیون بشکه در روز افزایش داده اند. بشکه های بیشتری نیز از این اعضا در ماه های بعد در نتیجه توافق جدیدشان به بازار سرازیر خواهد شد و بسیاری از آنها همان بازارهایی را در آسیا هدف قرار خواهند داد که ایران می خواهد.
مصطفی نخعی، سخنگوی کمیسیون انرژی مجلس ایران اخیرا گفته بازپس گیری سهم ایران در بازار جهانی نفت نیازمند یک برنامه استراتژیک و یک سیاست هوشمندانه است. ایران باید روابط خود با اعضای اوپک و مشتریان قدیمی را تقویت و بازارها و مشتریان جدید پیدا کند.
بیژن زنگنه، وزیر نفت هم دیروز از آمادگی فنی ایران در زمینه افزایش تولید و بازگشت به بازار نفت خبر داد.
وزیر نفت از آمادگی کامل فنی ایران برای بازگشت به بازارهای جهانی نفت خام در بالاترین سطح پس از توافق سیاسی و لغو تحریم خبر داد.
به گزارش «شانا» بیژن زنگنه دیروز (جمعه، ۱۵ مردادماه) در دیدار با محمد سانوسی بارکیندو، دبیرکل سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) با بیان اینکه پس از خروج آمریکا از برجام (مه ۲۰۱۸ تاکنون) ایران از صادرات حدود ۲میلیارد بشکه نفت خام محروم شد، تصریح کرد: «این مقدار معادل حدود ۱۲۰ میلیارد دلار است.»
وی با اشاره به اینکه اوپک تنها سازمان اقتصادی جهان سومی تاثیرگذار در فعل و انفعالات اقتصادی جهان است، تصریح کرد: «معنا یا مفهوم کلیدی که اوپک توانسته به آن عمل کند و موفق شود، همکاری در عین رقابت و اختلاف سیاسی بوده است، به طوری که در نشست و اختلاف اخیر بین عربستان و امارات این همکاری را مشاهده کردیم.»
دبیرکل اوپک هم در این دیدار ضمن قدردانی از کارها و اقدام های زنگنه در طول سال های مدیریتش و با بیان اینکه همه وزیران اوپک از شما به نیکی یاد می کنند، افزود: «امیدواریم ایران همچنان نقش کلیدی و مهم خود را در اوپک و بازار نفت ادامه دهد، بهبود و توسعه روابط با همسایگان هم بسیار امیدوارکننده خواهد بود.»
رئیسی هنوز وزیر نفتش را که جایگزین زنگنه خواهد شد و ایران را در جلسات مهم اوپک نمایندگی خواهد کرد، معرفی نکرده است. با این حال، برکشلی می گوید شرکت ملی نفت ایران با کشورهای زیادی در جنوب شرق آسیا مانند فیلیپین، تایلند، ویتنام و بنگلادش که به طور سنتی مشتری نفت ایران نبوده اند، در حال مذاکره بوده است. علاوه بر این، ایران همچنین با مشتریان سنتی خود در چین، هند، ژاپن، کره جنوبی و همینطور برخی از اروپایی ها ارتباط برقرار کرده است.
در زمان تحریم، فقط چین به عنوان مشتری نفت ایران باقی مانده هر چند در آمار رسمی گمرکی چیزی ثبت نمی شود. ونزوئلا هم محموله های ایران را دریافت کرده است، با این حال، صادرات ایران به مقدار بسیار کمی رسیده است.
رئیسی در سخنرانی های خود به طور کلی از توافق هسته ای جدید برای برداشته شدن تحریم ها حمایت کرده اما نمی توان انتظار روابط ملایم تر از سوی دولت او در قبال غرب به نسبت دولت روحانی داشت.
مورد حمله واقع شدن یک نفتکش اسرائیلی در خلیج عمان و کشته شدن دو نفر از خدمه آن موجب شد آمریکا، بریتانیا و رژیم صهیونیستی ادعا کنند ایران مسوول این اتفاق بوده که از روند کاهشی شدید قیمت نفت هم تا حدودی جلوگیری کرد، چراکه رسیدن به توافقی جدید در چنین فضایی بعید به نظر می رسد، هر چند ایران صریحا این ادعاها را رد کرده است.
بیل فارن پرایس، یکی از مدیران یک شرکت انرژی به نام Enverus در این باره به بلومبرگ گفت: «به نظر می رسد که به طور غیرقابل اجتنابی این رویدادها ابری سیاه روی مذاکرات هسته ای قرار می دهد.» با این حال هر دو طرف ایرانی و آمریکایی گفته اند به مذاکرات ادامه خواهند داد.
اسکات مادل، مدیرعامل گروه راپیدان انرژی در این مورد معتقد است که نه این مورد و نه رئیس جمهور شدن رئیسی مانع از رسیدن به یک توافق نخواهد شد. او پیش بینی می کند که در سپتامبر یک توافق به نتیجه برسد که تولید نفت ایران را (برای تغذیه تقاضای صادراتی) تا پایان سال جاری میلادی یک میلیون بشکه در روز بالا خواهد برد.
با این حال، هلیما کرافت استراتژیست ارشد بازارهای کالایی در RBC Capital Markets هم بر این باور است که تنش های دریایی اخیر بیش از پیش برداشته شدن تحریم های نفتی و غیره را دور از دسترس می کند.
بخش تجزیه و تحلیل پلتس همچنان انتظار دارد یک توافق پس از روی کار آمدن رئیسی انجام شود. با این حال، این نشریه در یک یادداشت گفته ریسک از ریل خارج شدن مذاکرات هر چه بیشتر طول بکشد، بالاتر خواهد رفت.
بر اساس این یادداشت، چارچوب یک توافق در سپتامبر یا اکتبر می تواند منجر به معافیت های موقت برای صنعت نفت شود و همه تحریم ها در فصل اول ۲۰۲۲ برداشته شوند. با فرض تحقق چنین پیش بینی، صادرات نفت ایران از ۷۵۰ هزار بشکه در روز در جولای به ۳/ ۱میلیون بشکه روزانه در دسامبر (آذر و دی) و ۷/ ۱ میلیون بشکه در روز در مارس ۲۰۲۲ (اسفند ۱۴۰۰ و فروردین ۱۴۰۱) خواهد رسید.
تا آن زمان، با توجه به برنامه افزایش تولید اوپک پلاس، عرضه این ائتلاف ۲/ ۳ میلیون بشکه در روز افزایش خواهد یافت. مسوولان اوپک پلاس گفته اند که منتظرند ببینند چشم انداز نفت ایران به چه شکل خواهد شد و آنها بازگشت ایران به سطوح پیشاتحریمی را قبول خواهند کرد. با این حال تاکنون هیچ برنامه مشخصی تدارک دیده نشده است.
رشد قوی تقاضای نفت فعلا همه تولیدکنندگان را خوشحال می کند اما روند نزولی یا تثبیت آن، آنچنان که برخی تحلیلگران برای زمستان انتظار دارند، فشار را بر ایران برای بازگشت به بازار خواهد گذاشت.
قیمت نفت جمعه بالا رفت اما همچنان در مسیر رقم زدن بزرگ ترین کاهش هفتگی از مارس بود چراکه نگرانی ها درباره تاثیر محدودیت های سفر به دلیل مقابله با سویه دلتای کووید-۱۹ روی تقاضای سوخت بر بهای آن افزایش یافته است.
ساعت ۱۷ و ۲۰ دقیقه به وقت تهران، نفت وست تگزاس اینترمدییت با ۸۶ سنت افزایش معادل ۲۴/ ۱ درصد به ۹۵/ ۶۹ دلار بر بشکه رسید. همزمان شاخص جهانی برنت هم با ۹۸ سنت رشد برابر با ۳۷/ ۱ درصد به ۲۷/ ۷۲ دلار در هر بشکه رسید.
لینک مطلب: | http://irnaft.ir/News/136227.html |