printlogo


پیمانکاران خارجی باز هم بد قول از آب درآمدند/ میدان نفتی آزادگان جنوبی همچنان بلاتکلیف
پیمانکاران خارجی باز هم بد قول از آب درآمدند/ میدان نفتی آزادگان جنوبی همچنان بلاتکلیف
کد خبر: 64178 تاریخ: 1398/2/16 10:58
با گذشت ۱۸ سال از اکتشاف میدان نفتی آزادگان جنوبی، توسعه این میدان هنوز به سرانجام نرسیده و همواره طی این سال‌ها با فراز و نشیب‌های بسیار همراه بوده و با بدعهدی های بی‌شمار پیمانکار خارجی ...

نفت امروز /با گذشت ۱۸ سال از اکتشاف میدان نفتی آزادگان جنوبی، توسعه این میدان هنوز به سرانجام نرسیده و همواره طی این سال‌ها با فراز و نشیب‌های بسیار همراه بوده  و با بدعهدی های بی‌شمار پیمانکار خارجی روبه‌رو بوده است.

چند روز پیش و در خلال بیست و چهارمین نمایشگاه بین المللی نفت گاز و پتروشیمی، تورج دهقان، مدیرعامل شرکت متن در جمع خبرنگاران گفت: میدان آزادگان جنوبی بزرگترین میدان غرب کارون است که متاسفانه پیمانکار خارجی آن به تعهد خود در این میدان عمل نکرد و توسعه آن به پیمانکاران داخلی سپرده شد.

مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه نفت افزود: مذاکره با شرکت اویک برای توسعه فاز دوم میدان آذر و رسیدن به تولید روزانه ۱۰۰ هزار بشکه به صورت جدی در دستور کار قرار دارد و این شرکت پتانسیل توسعه این میدان را با توجه به سابقه اش دارد.

وی همچنین تصریح کرد: پیمانکاران داخلی در کمتر از سه سال با حفاری ۱۰۰ حلقه چاه، تولید نفت از میدان آزادگان جنوبی را به روزانه ۱۰۰ هزار بشکه برسانند.

دهقان بیان کرد: هیچ برنامه‌ای برای کاهش تولید ازمیدان‌های غرب کارون به ما ابلاغ نشده است و توسعه میدان‌های مشترک با شتاب ادامه پیدا خواهد کرد.

وی گفت: علاوه بر توسعه غرب کارون بحث توسعه آزادگان شمالی و جنوبی، یادآوران، سپهر، جفیر، پایدار، آبان و چشمه خوش که قرارداد آن منعقد و به شرکت متن ابلاغ شده در دست بررسی است.

اما نکته ای که وجود دارد این است که چرا از  همان اول کارانجام این پروژه به دست مهندسان وطنی نیافتاد؟  

سال  ۱۳۸۰بود که در جریان سفررییس جمهور وقت به ژاپن دو کشور به توافقاتی در این زمینه دست یافتند که منجر به امضای قرارداد با شرکت ژاپنی اینپکس برای توسعه میدان نفتی آزادگان جنوبی شد، اما کنسرسیوم شرکت‌های ژاپنی به رهبری اینپکس با وجود مذاکره‌های انجام شده، در سال ١٣٨٥ از حضور در طرح توسعه میدان نفتی آزادگان جنوبی کناره گیری کرد و به این ترتیب طرح توسعه زودهنگام این میدان در سال ١٣٨٦ به طور مشترک به شرکت ملی حفاری ایران و شرکت ملی مناطق نفت‌خیز جنوب واگذار شد و در پایان همان سال، ظرفیت تولید روزانه آزادگان جنوبی به ٢٠ هزار بشکه رسید. همچنین با پایان مرحله دوم تولید زودهنگام این میدان نیز در دولت نهم، تولید آزادگان جنوبی به حدود ٥٠ هزار بشکه در روز افزایش یافت.

اما علی رغم موفقیتهای چشمگیر در پیش برد این پروژه این بار باز هم انگار مرغ همسایه غاز بود  و در مهر ماه سال ١٣٨٨ و در اوایل دولت دهم، قرارداد توسعه میدان آزادگان جنوبی به ارزش ۲.۵ میلیارد دلار در قالب بیع متقابل بین شرکت ملی نفت ایران و شرکت ملی نفت چین به امضا رسید .

باز هم طبق معمول روند کار چینی ها در این پروژه همانند بسیاری دیگر از پروژه های عمرانی طبق قراردادهای منعقد شده نبود و پس از تذکرهای مکرر کتبی و شفاهی و در نهایت ابلاغ اخطار کتبی به پیمانکار چینی این طرح در اوایل زمستان سال گذشته، در حالی که شرکت چینی وعده داد که نسبت به پیشبرد پروژه اقدامات مناسب را انجام دهد باز هم به وعده خود عمل نکرد و در نتیجه حکم خاتمه قرارداد چینی ها در طرح توسعه میدان آزادگان جنوبی صادر شد.

بر این اساس پس از اخراج پیمانکار چینی، عبدالرضا حاجی حسین نژاد، مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه نفت، گفته بود که بر اساس تصمیم گیری‌های جدید، میدان مشترک آزادگان جنوبی با استفاده از سرمایه‌های داخلی شرکت ملی نفت ایران توسعه می‌یابد، اما در عین حال از حضور سرمایه گذاران متعهد و توانمند خارجی نیز در توسعه این میدان استقبال می شود.

اما نتیجه این دنبال خارجی‌ها بودن این بودکه هنوز بعد از این همه سال کار میدان آزادگان جنوبی همچنان به پایان نرسیده و منتظر دستی است که بیاید وتکمیلش کند.

اختصاصی

 

لینک مطلب: http://irnaft.ir/News/64178.html