printlogo


اروندان آماده راهبری میدان‎های نفتی غرب کارون است/ افزایش ۵ هزار بشکه‎ای تولید نفت دارخوین
اروندان آماده راهبری میدان‎های نفتی غرب کارون است/ افزایش ۵ هزار بشکه‎ای تولید نفت دارخوین
کد خبر: 43621 تاریخ: 1397/11/17 15:04
مدیرعامل شرکت نفت و گاز اروندان از آمادگی این شرکت برای راهبری میدان های توسعه یافته غرب کارون، خبر داد و گفت: این شرکت ضمن توسعه موفق میدان های در اختیار، آماده راهبری...

نفت امروز /مدیرعامل شرکت نفت و گاز اروندان از آمادگی این شرکت برای راهبری میدان های توسعه یافته غرب کارون، خبر داد و گفت: این شرکت ضمن توسعه موفق میدان های در اختیار، آماده راهبری سایر میدان های توسعه یافته این منطقه است.

مدیرعامل شرکت نفت و گاز اروندان از آمادگی این شرکت برای راهبری میدان های توسعه یافته غرب کارون، خبر داد و گفت: این شرکت ضمن توسعه موفق میدان های در اختیار، آماده راهبری سایر میدان های توسعه یافته این منطقه است.

این شرکت به عنوان یکی از شرکت های زیرمجموعه شرکت ملی نفت ایران، تولید بیش از یک میلیون بشکه نفت در روز را در افق ۱۴۰۴ هدفگذاری کرده و بر این اساس افزون بر راهبری تولید، توسعه میدان های نفتی خود را مد نظر قرارداده است. وجود بیش از ۶۰ درصد میدان های نفتی مشترک در خشکی با کشور همسایه عراق در حوزه فعالیت اروندان اهمیت ویژه ای به این شرکت بخشیده به نحوی که از این میدان های مشترک می بایست بیش از ۷ میلیارد بشکه نفت برداشت شود.
نکته مهم در تولید نفت، همزمانی تزریق گاز جدا شده به صورت امتزاجی به مخزن به منظور جلوگیری از سوزندان گاز و تولید صیانتی نفت، آن هم با توان خروجی فشار بیش از ۷۰۰۰ پی اس آی است که بالاترین فشار تزریق گاز در ایران و خاورمیانه است.
میدان های نفتی تحت مدیریت شرکت نفت و گاز اروندان دارای گستردگی چشمگیری از نظر ابعاد و خصوصیات مخزنی و پیچیدگی های فنی است که به دو دسته مشترک و مستقل تقسیم می شوند. آزادگان، یادآوران، یاران، سهراب، اروند، خرمشهر در دسته میدان های مشترک با کشور عراق و دارخوین، جفیر، بندکرخه، سوسنگرد، سپهر، امید و مشتاق جز میدان های مستقل هستند.
مدیرعامل شرکت نفت و گاز اروندان همزمان با چهلمین سالگرد پیروزی انقلاب با اشاره به آغاز تولید نفت از منطقه عملیاتی غرب کارون با شروع تولید زودهنگام از میدان مشترک آزادگان، گفت: متعاقب تولید نفت از این میدان و کشفیات جدید وزارت نفت، برنامه توسعه ای حوزه غرب کارون آغاز شد و تا امروز که حدود ۱۷ سال از آن زمان گذشته، ادامه دارد تا سرانجام هدف تولید بیش از یک میلیون بشکه نفت از این منطقه محقق شود.
جهانگیر پورهنگ تولید کنونی شرکت نفت و گاز اروندان از میدان های دارخوین، آزادگان شمالی، جنوبی، یادآوران و یاران را قریب ۴۲۰ هزار بشکه برشمرد و گفت: بر اساس برنامه شرکت متن، تولید نفت از میدان آزادگان جنوبی تا پایان امسال حدود ۵۰ هزار بشکه افزایش می یابد.
به گفته وی، چاه های حفاری شده در میدان آزادگان جنوبی هم اکنون آماده تولید هستند و به محض نصب واحد فرآورش سیار، تولید از آن آغاز می شود.

تولید یک میلیون بشکه ای تا افق ۱۴۰۴ دست یافتنی است

پورهنگ در مورد امکان تحقق هدف یک میلیون بشکه ای تولید نفت غرب کارون تا افق ۱۴۰۴، اظهار کرد: در شرایط حاضر این منطقه، توان تولید بالای ۵۰۰ هزار بشکه نفت را دارد که با نصب تاسیسات سطح الارضی و خطوط لوله جریانی و ... این هدف دست یافتنی است.
وی افزود: تلمبه خانه غرب کارون هم اکنون ظرفیت انتقال ۷۵۰ هزار بشکه نفت را دارد و برای ارسال نفت تا این ظرفیت هیچ مشکلی وجود ندارد؛ در میدان آزادگان جنوبی هم که بیش از ۵۰ چاه حفاری و تکمیل شده و به محض نصب واحدهای فرآورشی می تواند تولیدی در حدود ۱۰۰ هزار بشکه داشته باشد.  
پورهنگ ادامه داد: با توجه به موارد گفته شده، رسیدن به تولید یک میلیون بشکه نفت در روز موضوعی نیست که دست نیافتنی باشد. ممکن است به تاخیر بیفتد اما اگر مشکل خاصی پیش نیاید و اولویت های شرکت ملی نفت ایران تغییر نکند، رسیدن به این هدف تا هفت سال آینده دست یافتنی است.
وی با بیان اینکه شرکت نفت و گاز اروندان عهده دار راهبری میدان های نفتی غرب کارون است، گفت: این شرکت نسبت به بقیه شرکت های تولیدی تابعه، یک شرکت نوپا و جوان است. ما هم اکنون در حال تجهیز و آماده سازی شرکت هستیم تا بتوانیم یکی یکی راهبری میدان ها را عهده دار شویم.
پورهنگ با بیان اینکه قراردادهای توسعه ای میدان های غرب کارون طی پنج سال گذشته قراردادهای متنوعی بوده است، گفت: در برخی از این قراردادها، شرکت سرمایه گذار و توسعه دهنده باید در چند سال اول، خود مدیریت تولید را بر عهده بگیرند و بعد به ما تحویل دهند.

اعلام آمادگی اروندان برای راهبری میدان های غرب کارون

وی از اعلام آمادگی شرکت اروندان برای راهبری میدان های توسعه یافته، خبر داد و گفت: اروندان در توسعه میدان های در اختیار نیز موفق عمل کرده است. هم اکنون حفاری حدود ۱۴ حلقه چاه را انجام داده که برخی چاه جدید و برخی تعمیری-تکمیلی بوده است. حفاری چاه ۳۴ میدان دارخوین نیز هم اکنون پایان یافته و آماده بهره برداری است.     
پورهنگ توضیح داد: چاه ۳۴ دارخوین نخستین چاهی است که بعد از رفتن شرکت انی ایتالیا حفاری و آزمایش شده است. حفاری در این میدان به دلیل شرایط خاص مخزنی، فشار بالا، H۲S بالا و همچنین تزریق امتزاجی، کار ساده ای نیست. گفتنی است با تولیدی شدن این چاه، شاهد افزایش تولید ۵ هزار بشکه ای میدان دارخوین خواهیم بود.
وی با بیان اینکه با نصب تاسیسات سطح الارضی و تکمیل خطوط انتقال نفت، شاهد افزایش تولید از میدان دارخوین خواهیم بود، گفت: در بخشی از عملیات تکمیل این چاه (بخشی از تجهیز رشته تکمیلی) از تجهیز ساخت داخل استفاده شده که این تجهیز با کمک مهندسان شرکت ملی حفاری نصب شده و تست آن نیز موفقیت آمیز بوده است. گفتنی است این اقدام، موفقیت خوبی در بخش ساخت داخل محسوب می شود.
به گفته پورهنگ، دکل فعال بر روی چاه ۳۴ میدان دارخوین هم اکنون جابه جا شده و برای تعمیر یک حلقه چاه دیگر در این میدان در حال آماده سازی است.
نفت میدان دارخوین  از نوع سبک با درجه ۳۸ است. بخشی از نفت تولیدی توسط خط لوله ۳۰ اینچ به تلمیه خانه غرب کارون جهت صادرات ارسال می شود.

اگر تصمیم نفت تولیدی کردن مینو باشد، اروندان آماده است

پورهنگ در مورد توسعه چاه اکتشافی جزیره مینو، گفت: هم اکنون نمی توان در مورد حجم ذخایر این میدان نظر قطعی داد. ما تابع سیاست های شرکت ملی نفت ایران هستیم و اگر بنا به تولیدی شدن باشد ما اعلام آمادگی می کنیم.
وی افزود: مدیریت فنی شرکت نفت و گاز اروندان هم اکنون تمام سناریوهایی که درباره تولیدی کردن چاه مینو مطرح است را ارائه و نیازهای لازم برای تجهیزات سطح الارضی را برآورد کرده است. برنامه شرکت اروندان کاملا مشخص است اگر لازم باشد تحقیقات بیشتری انجام و چاه اکتشافی دوم حفاری شود و یا اگر بنا به تولیدی شدن این چاه باشد، در هر صورت ما آماده ایم؛ بستگی به نظر شرکت ملی نفت ایران دارد.

تحقق افزایش تولید نفت شرکت اروندان در سال ۹۸

پورهنگ در مورد برنامه سال آینده شرکت نفت و گاز اروندان، گفت: افزون بر نگهداشت تولید در سال آینده، تولیدی کردن چاه ۳۴ دارخوین با تولید روزانه ۵ هزار بشکه و تولیدی کردن میدان سهراب با تولید روزانه ۴ هزار بشکه در برنامه است. بسته به نظر شرکت نفت در مورد چاه مینو نیز اقدام های لازم انجام می شود. بر اساس برنامه مدیریت فنی، تعمیر و تکمیل چاه ها و همچنین حفاری چاه های جدید در دستور کار است.
به گفته وی، شرکت نفت و گاز اروندان افزایش تولید ۴۰ هزار بشکه ای با حفاری، تعمیر و تکمیل ۱۴ حلقه چاه را در برنامه داشته که تاکنون افزایش ۲۰ هزار بشکه ای تولید محقق شده است. بر اساس برنامه افزایش ۲۰ هزار بشکه باقیمانده نیز در سال ۱۳۹۸ محقق می شود.   
پورهنگ اظهار کرد: شرکت نفت و گاز اروندان از ابتدای امسال تاکنون موفق به تحقق بیش از ۹۹ درصد برنامه تکلیفی شده است. درصد تحقق برنامه های این شرکت در سال گذشته نیز، ۹۹.۷ درصد بوده است.

بررسی چالش های پیش روی شرکت نفت و گاز اروندان

پورهنگ در مورد چالش های پیش روی شرکت نفت و گاز اروندان، گفت: رسالت ما حفظ محیط زیست منطقه غرب کارون است، منطقه ای با مختصات خاص و ویژه که در هیچ جای مناطق نفتخیز وجود ندارد. حفاری در این منطقه به علت وجود آب دشوار است. عملیات توسعه ای باید به گونه ای انجام شود که کوچکترین آلودگی، تالاب هور را درگیر نکند. مهمترین چالش ما بحث زیست محیطی است، حفاری در این منطقه با نهایت دقت و وسواس و با کمترین میزان آلودگی و استفاده فعال از دستگاه MOT و MOS انجام می شود.
وی افزود: چالش بعدی اروندان، نوع مخازن این منطقه با ویژگی های خاصی است که با همه مناطق نفتخیز جنوب متفاوت است. نفت تولیدی اروندان شامل نفت فوق سنگین (API ۱۶) تا نفت فوق سبک (API ۴۵) است. این مقدار تنوع در نفت تولیدی، واحدهای بهره برداری و فرآورشی را با چالش روبه رو می کند.  
پورهنگ ادامه داد: عمق بالای چاه، جغرافیای منطقه، فشار بالای مخزن، تزریق امتزاجی با فشار بیش از ۷۰۰۰ PSI در میدان دارخوین، شرایط سخت نگهداری کمپرسور با این فشار مخزنی و H۲S و خطراتی که ممکن  است در پی داشته باشد، از دیگر چالش های تولید در شرکت اروندان به شمار می رود.
وی افزود: عمق زیاد چاه ها در غرب کارون و در حوزه دشت آبادان سبب می شود، حفاری و هزینه چاه ها بالاتر از سایر مناطق باشد، ضمن اینکه تجهیزات نصب شده بر روی چاه ها به دلیل فشار بالای مخزن، تجهیزات خاصی هستند.
به گفته پورهنگ، پراکندگی واحدهای عملیاتی و وجود فاصله مکانی طولانی میان میدان های نفتی و تاسیسات نیز از دیگر چالش های شرکت نفت و گاز اروندان است.

تشریح آخرین وضعیت میدان های حوزه عملیاتی غرب کارون

پورهنگ در مورد آخرین وضعیت توسعه ای میدان مشترک سهراب، گفت: ۲ حلقه چاه حفاری شده در این میدان توسط مدیریت اکتشاف، طی دو سال گذشته با کمک همکاران ما در شرکت اروندان تکمیل شده و هم اکنون در حال انجام اقدامات لازم برای دریافت مجوزهای زیست محیطی و تکمیل خطوط لوله است.

میدان سهراب در شمال غرب شهرستان اهواز و در ۱۱۵ کیلومتری این شهر قرار دارد.

وی با بیان اینکه در میدان اروند نیز ۳ حلقه چاه حفاری شده است، گفت: توسعه این میدان با توجه به داده های جدید و تعمیر چاه های موجود در حال برنامه ریزی است که پس از حصول نتایج، توسعه میدان تحت مدل جدید قرادادهای نفتی انجام خواهد شد.
ساختمان اروند در ناحیه دزفول شمالی (دشت آزادگان) در مجاروت و به موزات خط مرزی ایران و عراق و در فاصله ۴۹ کیلومتری جنوب شهر آبادان و در دهانه رود اروند قرار گرفته است.
به گفته مدیرعامل شرکت نفت و گاز اروندان، طرح توسعه میدان سوسنگرد تهیه شده و مقدمات اجرای آن در حال انجام است. در این میدان سه حلقه چاه حفاری شده است. نفت این میدان نیز از نوع سنگین و با درجه API ۱۹ است.

میدان سوسنگرد در فاصله ۴۵ کیلومتری غرب اهواز و در حد فاصل میدان های جفیر، آزادگان، آب تیمور اهواز، مشتاق و بند کرخه قرار دارد.

وی افزود: توسعه میدان جفیر در حال برنامه ریزی است و تولید زودهنگام آن با دبی ۲ هزار بشکه در روز راه اندازی شده است. مدیریت این میدان آبان ماه ۱۳۸۹ به شرکت نفت و گاز اروندان واگذار شده و هم اکنون برنامه نصب پمپ های درون چاهی برای نگهداشت و افزایش توان تولید در حال بررسی است. توسعه و بهره برداری از این میدان در قالب مدل جدید قراردادهای جدید نفتی توسط شرکت ملی نفت ایران به شرکت گسترش انرژی پاسارگاد واگذار شده است.

گفتنی است، قرارداد طرح توسعه میدان سپهر و جفیر بین شرکت ملی نفت ایران و شرکت گسترش انرژی پاسارگاد برای یک دوره ۲۰ ساله منعقد شده، هدف از این قرارداد، دستیابی به تولید روزانه حداکثر ۱۱۰ هزار بشکه و تولید تجمعی حدود ۵۱۲ میلیون بشکه طی ۲۰ سال آینده با برآورد هزینه‌های سرمایه‌ای مستقیم معادل ۲۴۲۷ و هزینه‌های غیرمستقیم معادل ۴۱۳ میلیون دلار است.

اعلام برنامه اروندان در حوزه جلوگیری از سوزاندن گازهای مشعل

پورهنگ درباره برنامه این شرکت با هدف جلوگیری از سوزندان گازهای همراه نفت، گفت: در این زمینه به منظور جلوگیری از آلودگی زیست محیطی، بهسوزی گازهای مشعل از طریق تزریق هوا انجام می شود که این امر شعله های مشعل را بی دود می کند.
وی افزود: روزانه حدود ۲۲۰ میلیون فوت مکعب از گازهای همراه نیز به میدان دارخوین تزریق می شود. برنامه فروش گازهای مشعل نیز در دستور کار است که در این راستا مناقصه برگزار و برنده مشخص شده. با دریافت مصوبه هیئت مدیره شرکت ملی نفت ایران از سوزاندن ۵۰ میلیون فوت مکعب گاز جلوگیری می شود.
به گفته پورهنگ، طرح احداث ان جی ال ۳۲۰۰ است با ۴۰ درصد پیشرفت نیز در حال اجراست. البته این طرح به پتروشیمی واگذار شده و شرکت اروندان دخالتی ندارد. در صورت به نتیجه رسیدن این پروژه، درصد گازی سوزی در منطقه اروندان به صفر می رسد.

تشریح عملکرد اروندان در حوزه مسئولیت های اجتماعی

پورهنگ با بیان اینکه شرکت نفت و گاز اروندان در حوزه مسئولیت های اجتماعی فعالیت های چشمگیری داشته است، گفت: از مهمترین این فعالیت ها می توان به احداث ورزشگاه ۱۵ هزار نفری غدیر در خرمشهر اشاره کرد. این مجموعه بعد از ساخت به سازمان تربیت بدنی تحویل شده است.
وی ساخت سالن سرپوشیده ورزشی در منطقه دارخوین، ساخت درمانگاه، بازسازی و تعمیر مدارس، احداث بیمارستان در سوسنگرد، احداث جاده های دسترسی و راه های مواصلاتی، ساخت بیش از ۴۰ زمین چمن مصنوعی در روستاهای دشت آزادگان و ... را از دیگر فعالیت های شرکت اروندان در حوزه مسئولیت های اجتماعی برشمرد.
 به گفته پورهنگ، بیشتر طرح ها در حوزه مسئولیت اجتماعی را مدیریت نظارت بر طرح های عمرانی وزارت نفت پیگیری می کند. بر اساس برآورد این مدیریت، افزون بر یکهزار میلیارد تومان اعتبار برای اجرای این پروژه ها در منطقه غرب کارون و اروندان از سوی وزارت نفت و شرکت نفت هزینه می شود.
وی افزود: تمام این اعتبار در دست مدیریت نظارت بر طرح های عمرانی وزارت نفت است که با هماهنگی استاندار، نمایندگان مجلس و مسولان محلی برای اجرای پروژه ها هزینه می شود.
پورهنگ با تاکید بر اینکه شرکت نفت و گاز اروندان در چارچوب اعتبارات جاری از انجام هرگونه کمک و خدمت اجتماعی دریغ نمی کند، اظهار کرد: وزیر نفت و مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران طی سنوات اخیر، تاکید زیادی برعمل به مسئولیت های اجتماعی داشته اند. شرکت اروندان هم تا جایی که امکان دارد و اعتبار اجازه می دهد در این مسیر حرکت می کند و سالانه گزارش این خدمات، تحت عنوان گزارش پایداری ارائه می شود.

شناسایی نیازهای کالایی و تشکیل کمیته ساخت داخل

پورهنگ با اشاره به اینکه تشکیل کمیته ساخت داخل به صورت فعال تر و جدی تر در دستور کار شرکت نفت اروندان است، گفت: همکاران را موظف کردیم تا منابع را شناسایی کنند تا با همکاری و ایجاد شرایط بهتر، تجهیزات مورد نیاز را تامین و موجودی انبار را تکمیل کنیم.
به گفته وی، به علت جوان بودن شرکت هنوز مشکلات آنچنانی وجود ندارد. پمپ ها، فن ها و کمپرسور ها همه در مدار هستند و انبار موجودی دارد اما به دلیل اینکه در آینده با مشکل مواجه نشویم از هم اکنون باید به سمت ساخت داخل حرکت کنیم که خوشبختانه این اقدام آغاز شده است.

توجه ویژه اروندان بر رعایت کرامت انسانی و امنیت شغلی

پورهنگ نیروی انسانی را رکن اصلی و اساسی هر شرکت و سازمانی برشمرد و گفت: اگر سازمانی بهترین تجهیزات و بیشترین سرمایه هم داشته باشد اما نیروی انسانی کارآمد نباشد، طبیعتا نمی تواند فعالیتی اثر بخش و شرکتی موفق داشته باشد.
وی توجه به رعایت کرامت انسانی و امنیت شغلی در برخورد با منابع انسانی، پرورش نیروی انسانی کارآمد و علاقمند به سازمان، رشد و ارتقا فرهنگ کار و بهره وری، شایسته سالاری و احیا تعهد سازمانی در کارکنان و توجه ویژه به عوامل تاثیرگذار در ماندگاری کارکنان از مجموعه ارزش های نوین سازمانی اروندان برشمرد.
وی افزود: از برنامه های عملیاتی راهبری توسعه منابع انسانی می توان به کیفی کردن ساختار، طراحی آموزش های هدفمند و مستمر، برنامه ریزی برای مسیر شغلی نیروی انسانی و ایجاد انگیزه برای ماندگاری بیشتر و خدمت در مناطق عملیاتی و جلوگیری از عوامل ایجاد فرسودگی شغلی از طریق تامین تسهیلات لازم و فراهم کردن محیط و شرایط کاری مناسب اشاره کرد.

نقش کارکنان صنعت نفت در دوران چهل ساله انقلاب مثال زدنی است


پورهنگ با اشاره به فراز و نشیب های صنعت نفت در طی چهل سال پیروزی انقلاب اسلامی تاکنون و یادآوری صحنه های شهادت، ایثار و از خودگذشتگی هموطنان، گفت: فداکاری های مردم و کارکنان صنعت نفت در دوران هشت ساله جنگ تحمیلی بود که نگذاشت یک وجب از خاک ایران به دست دشمن بیفند و حتی یک روز روند تولید و صادرات نفت قطع شود.
وی افزود: ایثار و جانفشانی کارکنان صنعت نفت در دوران جنگ و سازندگی و بروز حس وطن دوستی و اثبات حس تعهدشان مثال زدنی است. این کارکنان نفت بودند که توانستند با فداکاری ها و از خودگذشتگی هایشان یک سند افتخار تاریخی را در تاریخ بلند این ممکلت رقم بزنند.   
پورهنگ افزود: از زمان ملی شدن صنعت نفت ایران، هر گاه مخالفان منطقه ای و فرا منطقه ای می خواستند هجمه ای به مملکت وارد کنند صنعت نفت را هدف می گرفتند. نفت همواره هدف نخست تحریم های بین المللی بوده، آماج بمباران های زمان جنگ و هدف اصلی دشمن بوده، اما این کارکنان نفتی بودند که در روزهای آتش و خون حتی اجازه ندادند که صادرات یک روز قطع شود.    
وی با اشاره به موفقیت صنعت نفت در دوران جنگ و عقب نیفتادن از رقبای منطقه ای، گفت: هر چند که تاسیسات فرسوده بودند و حتی خطوط لوله مناطق نفتخیز جنوب در طی یک سال بیش از ۲۵۰۰ مورد سوراخ شدگی و نشت نفت را تجربه کردند اما باز این کارکنان صنعت نفت بودند که با تلاش های خود، چرخ های این صنعت مادر را چرخاندند.
وی افزود: حتی تحریم های بین المللی هم نتوانست مانع پیشرفت و توسعه میدان های نفتی و گازی شود چرا که نهضت حمایت از ساخت داخل کمک کرد تا بتوانیم با تقویت توان سازندگان داخلی، خودکفایی در بخش تجهیزات مورد نیاز صنعت نفت را به ۹۰ درصد ارتقا دهیم.   
وی ادامه داد: با نگاه بیطرفانه و بررسی برش های تاریخی چهل سال اخیر، می توان گفت که صنعت نفت در میان سایر صنایع، ارگان ها و سازمان ها همواره در ایفای دین به کشور پیشرو بوده است. در شرایط حاضر هم که آمریکا شدید ترین تحریم ها را علیه صنعت نفت اعمال کرده، کارکنان صنعت نفت در بخش های مختلف تولید، عملیات در کنار کسانی که پشت صحنه تولید هستند تلاش می کنند تا تحریم ها را بی اثر و بودجه کشور را تامین کنند.
به گفته پورهنگ، مشکل می توان حادثه و رویدادی را در تاریخ معاصر ایران یافت که نفت و تعاملات نفتی به نوعی در آن دخالت و تاثیر نداشته باشد از این رو اکنون که در آستانه چهل سالگی انقلاب اسلامی ایران هستیم جا دارد که از زحمات همه کارکنان قدردانی کنیم و به آنها خسته نباشید بگوییم.

لینک مطلب: http://irnaft.ir/News/43621.html